Varningstecken att vara observant på som utomstående

Till dig som anhörig / Anorexi, Anorexia, Varningstecken, Ätstörning / Permalink / 0

Idag bjuder jag på ett utdrag ur min bok...

Idag vänder jag mig till dig som är mamma, bästa kompis, pojkvän eller mormor. Du som ser hur någon i din närhet är på väg att utveckla en ätstörning men som möts av förnekelse och ilska. Ätstörningar är sluga, smyger sig på under lång tid och får till en början den drabbade att känna sig nyförälskad och duktig. I vissa stunder även överlägsen som kan hantera sin egen hunger bättre än de flesta andra. Du som försöker lägga dig i blir en oönskad inkräktare på ett utpinkat revir. Du är sällan välkommen!

Jag tog kontroll över mitt ätande men förstod inte dess baksida, det att jag även förlorade makt över mitt liv. Mina föräldrar höjde gång på gång varningsflagg som jag upplevde som kritik snarare än fyra utsträckta varma händer. De upptäckte min ätstörning för sent. I en fas då jag redan hunnit bli störtförälskad i Knut.

En ätstörning är som en drog, kräver att upptäckas innan personen i fråga hunnit bli beroende. Ofta är den drabbade så hög på ruset att den själv inte ser vart hen är på väg. Det vill säga rakt ner i skiten. Därför är det viktigt att som anhörig vara extra observant på ätstörda beteenden och tidigt ifrågasätta förändringar i kosten eller en eventuell viktminskning. Ha pondus och vägra ge sig trots att den drabbade intar en försvarsposition, förnekar såväl som ljuger.

Även om ätstörningar är väldigt komplexa och kan ta många former så finns det flera gemensamma beteenden som man som anhörig kan vara extra observant på. I listan nedan summerar jag några av dessa. Personen….

Ø  ….äter överdrivet nyttigt och hälsosamt.

Ø  …. äter fettsnålt. Utesluter såser, steker utan matfett och undviker andra feta livsmedel generellt.

Ø  ….äter begränsat med socker.

Ø  ….hypear mat, diskuterar redan på måndagen det där vitlöksbrödet hen ska äta på fredagen.

Ø  …..påstår sig inte längre tycka om mat som hen tidigare tyckt om.

Ø  …. äter ogärna tillsammans med andra. Kommer med undanflykter.

Ø  ….”kladdar” på tallriken. Sprider ut maten för att få det att se ut som hen ätit mer.

Ø  ….isolerar sig och är gärna ensam för att undvika onödiga kaloriintag.

Ø  ….har ett svajigt humör och kort stubin.

 

 

 

 

Till top