Den spontana idealisten

Livet med anorexi / Permalink / 0

Ni har mött mina alter egon. Men vem är då jag bortom dessa fyra dominanta karaktärer? För visst har jag fler personlighetsdrag som är betydligt charmigare än både Knut och Martyren men som tvingas ge vika för att inte skapa fullkomlig kalabalik i hjärnkontoret.

Det är när jag lyckas sätta munkavel på mina fyra kaffekärringar som min spontana idealist får möjligheten att ta plats. En nuförtiden oinbjuden gäst till kalaset. Mina spontanitet, oräddhet och nyfikenhet är egenskaper som tidigare varit dominanta och kännetecknat mig som person men som Knut och Kontrollfreaket idag jobbar aktivt för att kväva.

Min spontana idealist lockas av resor, äventyr, och livet utanför trygghetszonen. Älskar känslan av att ta dagen som den kommer och att veta att jag är på väg någonstans men inte vart. När jag kommer till tals i min egen hjärna så är andan optimistisk och jag lever efter mottot att det löser sig. Den spontana idealisten tar livet med en klackspark vilket har gjort att jag har tältat i vildaste Serengeti, hoppat Bungey Jump och i perioder har bott i Sydafrikas kåkstad.

Innan Knut tog makten över mina tankar så brukade den spontana idealisten prata högst, med visst inspel från prestationsprinsessan och kontrollfreaket. Då vågade jag lyssna på den berömda magkänslan. Jag njöt av både mat och livet, kunde beställa en kopp varm choklad i kombination med en muffins på Espresso House, om det var vad jag var sugen på. Jag var den galna kompisen som alltid var lite ”wild and crazy” och som bubblade av tokiga idéer. Skrattade så att jag kiknade och gjorde saker som jag upplevde som roliga i stunden och struntade blankt i konsekvenserna.

Den spontana idealisten kippar idag efter luft, men kommer tillbaka. Och det är Knuts plats hon planerar att ta. Prestationsprinsessan har många egenskaper som jag uppskattar och vill identifiera mig med. Hon gör mig både driven, ambitiös och handlingskraftig. Egenskaper som jag inte vill leva utan och som gör mig unik. Det är när hela livet blir till en prestation som det går överstyr och det skapas obalans. Varken henne eller kontrollfreaket vill jag tysta, men både Knut och Martyren tänker jag sparka ut med huvudet före för att återigen ge plats åt den spontana idealisten, Isabelle.

 
Till top