Tjockrädslan

Hälsodebatt / body shaming / Permalink / 0

Låt oss idag prata om tjockrädslan. Ni vet den som spridit sig med hälsotrenden vars slanka ideal idag gjort att ordet tjock blivit så väldigt laddat. En förolämpning som vi använder synonymt med att vara lat, ser det också som ett tecken på att vi dels inte tar hand om oss själva men också att vi saknar kontroll.

Rädslan inför att bli tjock existerar idag inte bara hos de med ätstörningar, vars skräck är extrem, utan är också etablerad hos många som är friska. Därför anstränger vi oss, ser över både kost och träning. Går på diet och body combat. Juice:ar och äter poke bowls trots att vi vissa dagar skulle föredra en Big Mac på Donken.

Jag tycker hälsofokus är bra, att vi rör på oss och tar hand om våra kroppar positivt. Men jag respekterar också olikheter vilket gör mig till en stark motståndare av kroppsdiskriminering. Idag pratar vi jämställdhet men ändå finns det statistik som talar om att tjocka människor har det svårare i bland annat arbetslivet eftersom de uppfattas som lata. Detta i sin tur gör mig inte bara arg att höra utan också förvånad. Varför det ska vara så ofantligt svårt lyfta istället för att sänka varandra? Lita på att varje person kan ta rationella beslut som den mår bäst av. Bara för att Kalle tycker det är viktigt att äta gott, att det gör hans liv lite bättre, behöver det inte alls betyda att han är varken en dålig eller en lat kollega. Vi är så mycket mer än vår kropp och detta om något borde vi väl med dagens kunskap vara smarta nog att förstå.

 

 

 

Till top