Body shaming

Hälsodebatt / body shaming / Permalink / 0

Hur kunde du tillåta dig själv att bli tjock? Äta den där semlan, pizzan till middag. Du borde banta, kanske prova 5:2 dieten och tappa några kilon. Bli smal som oss andra. Eller jasså, du trivs säger du? Det var som fan, det borde du inte göra.

Med dagens slanka ideal som kroppsnorm har ordet tjock blivit en förolämpning. Något vi absolut inte vill vara då begreppet blivit synonymt med att vara ful och misslyckad. Är oattraktivt och ett tecken på att vi saknar kontroll och är lata. Fördomarna om den som bär på några extra kilon är många vilket gjort oss alla mer kroppsfixerade. Fått oss att sträva efter idealet för att bli positivt bedömda av vår omgivning.

Rädslan inför att bli tjock existerar idag inte bara hos de med ätstörningar, vars skräck är extrem. Oron är även etablerad hos dem som är friska. Därför anstränger vi oss, ser över både kost och träning. Går på diet och body combat. Min tuffaste insikt är att jag själv är med och bidrar till hetsen, att jag drar mitt strå till stacken genom att befinna mig inom samhällets trånga ram. Trots att vi alla är så väl medvetna om att fixeringen är överdriven slutar vi inte, fortsätter istället att trigga varandra.

Jag tycker hälsofokus är bra, att vi rör på oss och tar hand om våra kroppar är positivt. Men jag respekterar också olikheter vilket gör mig till en stark motståndare av body shaming, ett vanligt problem 2017. Det gör mig idag mörkrädd att det finns statistik som talar om att tjocka människor har det svårare i bland annat arbetslivet. Vart är vårt moderna samhälle på väg? Kan vi inte bara tycka om varandra? Vara mer försiktiga innan vi dömer. Lyfta istället för sänka varandra och lita på att varje person kan ta rationella beslut som den mår bäst av. Sluta kommentera och kränka, förutsätta att alla vill vara smala. Bara för att Kalle tycker det är viktigt att unna sig, att det gör hans liv lite bättre, behöver det inte betyda att han är varken en dålig eller en lat kollega. Lycka och våra personligheter återspeglar sig inte i nödvändigtvis i vår kropp så låt oss sluta agera som om den gjorde det.

 

 

 

 

Till top