Debatter i fikarummet

Hälsodebatt / Permalink / 0

Idag bjuder jag på ett utdrag ur min bok...

Mat har blivit laddat, är inte längre skambelagt bara för den med anorexi. Hälsotrenden påverkar oss alla och idag tänker de allra flesta efter, inte bara en utan två gånger, innan de äter den där mjukglassen på stranden eller kakan till kaffet. Glass eller inte, valet är vårt eget och det lägger jag mig inte i. Men med hälsotrenden har det också kommit allt fler självutnämnda matpoliser. Individer som tar sig både rätten och tiden att lägga sig i andras matvanor.

Eftermiddagsfikan på jobbet är ett klassiskt exempel och de gånger då det serveras tårta eller bullar i fikarummet är det få individer som lyckas lämna tårt- eller bullfatet okommenterat. Den som väljer att avstå fikat måste påpeka det, bevisa sig duktig som minsann tackat nej och tänkt på hälsan. Inte heller kollegan som väljer att hugga in på en bulle kan vara tyst utan vill även den gärna informera resten av gruppen om sina framtida träningsplaner. För ska man förbränna bullen senare förtjänar man den plötsligt. Har man dessutom själv kommenterat sitt beslut slipper man förhoppningsvis också spydiga kommentarer och påhopp från arbetskamraterna.

Det här ursäktande beteendet förekommer hela tiden och i alla typer av sammanhang. Själv kan jag inte låta bli att fascineras, förundras över att inte fler vuxna människor är tryggare i sig själva utan ständigt behöver söka bekräftelse av sin omgivning. I mina ögon är det tragiskt, rent av sorligt, att vi inte vågar stå för det faktum att vi är sugna på en bulle och då också kan njuta av den utan att få dåligt samvete. Lika synd tycker jag det är när vi faller för grupptryck och inte kan säga nej trots att vi inte är fikasugna. Det är inte skamligt att äta, istället tycker jag att vi borde vara stolta, nöjda när vi vågar ta makten över vårt liv och våra beslut. Kanske är det dags för oss allihop att träna upp vår självkänsla en aning.

 
Till top