Kritiska faser i livet

Till dig som anhörig / Permalink / 2

Anorexia tycks födas i en turbulent tillvaro och särskilt hos personer med perfektionistiska och tvångsmässiga karaktärsdrag. Vad som utlöser en ätstörning är individuellt och det är många gånger flera olika faktorer som tillsammans får vulkanen att bryta ut. Växande krav och utökat ansvar är två vanliga och återkommande triggers som tycks ge näring åt Knut och hans kompisar. Vilka områden kraven omfattar beror ofta på vart man befinner sig i livet.

Du som är förälder och orolig för din dotter eller kanske son som befinner sig i riskgruppen tänker jag nu ge exempel på kritiska faser i livet. Perioder då du bör vara extra observant på ditt barns mentala hälsa.

Kritiska perioder att vara extra observant på ätstörningar:

  • De tidiga tonåren. Tiden då man går från att vara barn till att stå mer på egna ben kan vara väldigt känslig. Den kommer med ett större ansvar som för många kan kännas övermäktigt.
  • Skolbyten kan skapa viss osäkerhet och press. Särskilt jobbigt kan vara om man börjar på en skola där andra elever är väldigt duktiga och man plötsligt känner sig som en i mängden.
  • En kris eller trauma av något slag. Skilsmässa i familjen eller annan drastisk förändring i livet.
  • När vuxenlivet närmar sig och det börjar bli aktuellt att flytta hemifrån och man därmed måste ta eget ansvar för sitt hushåll och sin ekonomi.

Mitt tips till dig som förälder är att i den här typen av situationer vara extra lyhörd. Försöka ha en öppen dialog om de tankar och känslor som kan tänkas snurra i huvudet på ditt barn. Det bästa du som förälder kan göra är att vara ett bollplank, finnas där för att ventilera tankar och funderingar kring livets små såsom stora bekymmer. Rusta din son eller dotter inför framtiden och reda ut oklarheter om exempelvis vuxenlivet vad det innebär. Att prata om det som känns diffust kan vara väldigt hjälpsamt och främja psykisk hälsa.

Har ni läsare inspel på annat som fått er att utveckla anorexia eller annan ätstörning?

 

 

 

#1 - - Ewa:

Hej, Glöm inte elaka kommentarer, både från barn och vuxna. De kan ställa till en massa problem. Vissa bör ha munkavle innan de lär sig vad som är OK eller inte OK att vräka ur sig.

Svar: Absolut är det så! Vissa saknar helt spärr vilket kan vara förödande.
Hälsogrubblaren

#2 - - Linda:

Jag kan känna igen mig där. Har funderat så länge på vad det kan vara som utlöste det för mig för jag har ju inte varit med om något hemskt eller dåligt i mitt liv. Men det kom ju i slutet av gymnasiet, när jag flyttade hemifrån till ett annat land och började på en högpresterande högskola, allt i samma sväng efter att hela min uppväxt varit beroende av mina föräldrar och alltid blivit väl omhändertagen. Har alltid varit rädd för framtiden men ville så gärna visa att jag också skulle klara mig själv och inte var den där lillasystern som alltid behövdes tas hand om. Tror anorexin blev som ett sätt att hantera all den oron och prestationsångesten. Att jag ville klara mig själv och kände den pressen att visa andra att jag var stark, men inombords skrek jag efter hjälp.

Svar: Tack för att du delar med dig. Verkar som att din och min historia liknar varandra på många sätt för jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Men klart att vi också kommer att klara av att möta det som känns läskigt med framtiden. Det är jag övertygad om. Ta hand om dig.
Hälsogrubblaren

Till top