Recoverykonton

Livet med anorexi / Anorexi, Anorexia, Recovery, Ätstörning, Ätstörningsmottagning / Permalink / 0
I förra veckan fick jag frågan vad vad jag tycker om att ha så kallade "recoverykonton". Instagramkonton på vilka man, för den som inte vet, dagligen publicerar bilder på maten man äter och sedan delar med andra tjejer som också har en ätstörningsproblematik. Frågan om just recoverykonton har jag berört här på bloggen tidigare och då varit väldigt positiv till just eftersom det skapar en härlig gemenskap och känslan av att inte vara ensam med sin sjukdom. Idag är jag däremot  mer kluven och vet inte riktigt vart jag står längre. Främst eftersom jag numera även ser nackdelar med att befinna sig i den anorektiska bubblan. Med det sagt tänkte jag idag därför göra två hederliga listor, listor med för- och nackdelar värda att reflektera kring om man funderar på attt skaffa (eller redan har) ett recoverykonto.
 
Värt att tillägga är väl att jag själv har ett eget konto, ett Instakonto som jag startade förra sommaren och som heter Hälsogrubblaren (vilket just nu är ganska så...ineffektivt). Kontot skulle jag kanske inte beskriva som ett renodlat recoverykonto eftersom långt ifrån all mat jag äter finns där och istället ser jag det som ett inspirationskonto. En plattform med bilder på normalstora portioner av mat och utmaningar som jag är särskilt stolt över att jag klarat. Kontots syfte har alltså alltid varit att peppa andra att bli friska snarare än att trigga och dela med mig av exakt precis allt jag stoppar i munnen.
 
Fördelar med ett recoverykonto:
  • Man blir del av en gemenskap och känner sig inte lika ensam med sin sjukdomsbild.
  • Att peppa andra kan bli ett sätt att också peppa sig själv.
  • Att publicera bilder på maten man äter kan bli en drivkraft att faktiskt äta ordentligt vilket kan vara posititvt.
  • Friska beslut uppmuntras av andra vilket gör att man känner sig extra stolt.
  • Man kan hitta vänner och på så sätt utmana tillsammans vilket kan kännas lättare än att göra resan själv.
 
Nackdelar med ett recoverykonto:
  • Det blir lätt att normalisera den anorektiska livsstilen och förstärker den anorektiska identiteten.
  • Man jämför sig med andra anorektiker istället för friska människor.
  • Det är en miljö där det är lätt att bli triggad av andra konton som inte tar ansvar för bilderna de publicerar. Som t.ex lägger upp bilder på för lite mat eller skriver för detaljerat om sina ätstörda tankar. 
  • Istället för att försöka komma ur den ätstörda bubblan går man längre in i den.
  • Det kan innebära ett överdrivet fokus på mat som man vill komma ifrån.
 
Till top