Tröskeln till det friska livet

Livet med anorexi / Permalink / 0
Låt oss prata om tröskeln. Den som knappt ens är en tröskel utan snarare en pytteliten nivåskiftning vars ena sida är marginellt högre än den andra och funktion att skilja det friska livet från det sjuka. Höjdskillnaden är liten och bara för att man befinner sig på den friska tröskeln idag kan man mycket väl ha trillat ner till den sjuka imorgon och en oskyldig knuff kan vara allt som krävs för att man ska tappa balansen, puttas över kanten och falla tillbaka ner i sjukdomen.

Vart jag vill komma med min liknelse är att det finns mängder av olika ätstörningstriggers omkring oss, triggers som vi kommer att fortsätta möta hela tiden och genom resten av livet. På jobbet, internet, i hemmet, ja överallt. Livet saknar frizon och därför måste vi också lära oss att och hantera dessa triggers.

Lika viktigt som det är att hantera triggers är också att först och främst identifiera dem som kanske inte är helt självklara men som ändå kan påverka - som sömn exempelvis, eller snarare bristen på den. Att vara trött är förödande, åtminstone för mig och det har jag fått bevisat för mig under den senaste veckan då jag kört slut på mig själv totalt. Inte konstigt då min planering varit heltokig. Jag har nämligen varit en heldag i Ullared, jobbat fyra 8 timmars pass och sedan ett på 5 timmar. Utöver det också hunnit med att ha släktkalas, hummerkväll, blogga och träna. Som ni kanske förstår har det varit på tok för mycket vilket gjort att jag inte varken orkat eller hunnit ta strider med Knut också. Stress lägger alltså grunden för fusk, för Knut att ta kommando eftersom jag då inte hinner sortera i mina tankar och kasta de som är sjuka i någon form av mental papperskorg.

Denna gången var det ett litet steg tillbaka som jag tog, men ändå, jag trillade ner för tröskeln om så bara för två dagar vilket känns som ett stort misslyckande. Vad jag däremot bär med mig från detta är att livet är fullt av triggers och att jag måste lära mig hantera dessa. Att det är lätt att låta en stressad och pressad vardag gå ut över maten. Med det sagt ska jag nu kämpa för att göra min tröskel högre, för annars kommer det friska livet endast bli tillfälligt.
 
Till top