Sannolikheten att du ska börja hetsäta...

Livet med anorexi / Anorexia, Hetsätning, Hälsosam, Normalvikt, Pskisk ohälsa, Statistik, Ätstörning, Ångest / Permalink / 1
Under mitt läkarbesök på ätstörningsmottagnigen i måndags tog jag och min läkare tillsammans ut och tittade på rädslan inför att aldrig kunna sluta äta, disskuterade sannolikheten för att anorexia en dag ska övergå i hetsätning. Det här blev ett samtal under vilket Knut fick ordentligt motstånd av konkret statistik. Information som han inte riktigt vet hur han nu ska hantera.
 
Enligt min läkare har idag nästan hälften av Sveriges befolkning problem med övervikt, vissa också fetma. Därav är det kanske inte helt obefogat att vi oroar för att en dag drabbas av   samma problem (som om det vore jordens undergång?) Men min läkare hade också andra argument, statisik som visar på att största delen av de som en gång lidit av anorexia inte tillhör denna hälft. Inte för att de inte är friska utan för att dessa personer helt enkelt väljer att leva en mer hälsosam livsstil än vad många andra gör. Dessutom finns det ytterligare statisik som visar på att den här gruppen av människor till och med ligger på BMI-skalans nedre del, men fortfarande inom normalviktsintervallet såklart.
 
Informationen gäller för dem som har lidit av anorexia, den restriktiva varanten. Det vill säga de som helt enkelt slutat äta helt och för bulimi gäller andra siffror som jag inte känner till. Så vart vill jag komma med detta? Att rädslan är obefogad och det inte finns något som talar för att den kommer att bli verklighet. Snarare tvärtom, att vi kommer att ha en god balans i framtiden. Så bär med er det, för det tänker jag göra. 
 
 
#1 - - Emelieenglof@gmail.com :

Det där var nog det bästa jag kunde ha läst idag, tack för ett klokt och intressant inlägg

Svar: Kul att det kunde hjälpa! Ta hand om dig och kämpa på :)
Hälsogrubblaren

Till top