Vårdens viktfokus

Livet med anorexi / Fysisk hälsa, Viktufokus, Viktuppgång, Vården, Ätstörningsmottagningen, Ätstörningsvård / Permalink / 0

Låt oss prata viktfokus, inte mitt utan vårdens. Om hur vårdpersonal idag tycks använda siffran på vågen som måttstock för att avgöra hur sjuk en patient är. Också bestämma om den får gå i behandling eller inte. Detta sätt att se på sina patienter gör mig inte bara upprörd utan alldeles tokig. Jag tycker det är fel, men tyvärr ser jag ett tydligt mönster och har dessutom hört flera personer som samlat mod och våga erkänna sig sjuk men för att sedan nekade vård. Inte tas på allvar eftersom deras vikt inte kvalar in till en sängplats på avdelning.

Jag vet att vikten har betydelse och att anorexia blir både psykiskt och fysiskt ohållbart vid en alldeles för låg vikt. Att livet blir mer drägligt när man kommer upp i vikt och kroppen börjar reparera sig igen. Men med drägligt menar jag inte bra och därför gör det mig himla frustrerad att vården ofta blundar för är det faktum anorexia faktiskt har två spår som måste jobbas med, viktspåret och det mentala spåret. Båda är viktiga och det ena löser inte alltid det andra.

Att som anorektiker få höra att man inte är tillräckligt smal är som att hälla tändvätska på en öppen eld och man behöver inte heta Einstein för att förstå att det triggar. Att den tävling om att bli smalast som redan pågår i en anorektikers hjärna då eskalerar, att man drar åt svångremmen ytterligare. Galet. Dessutom sorgligt hur den som äntligen vågat sträcka ut sin hand och be om hjälp möts av en käftsmäll.

Så om du skulle känna igen dig, våga stå på dig och ge dig inte. Alla har vi rätt till att må bra och ingen ska behöva leva med en ätstörning. Ätstörningar tär, oavsett vikt.

 

 
Till top