Visste du att...?

Livet med anorexi / Permalink / 3
Kalla mig nörd men idag tänkte jag dela med mig av lite kunskapshöjande information dels om kost men också om hur anorexia påverkar kroppen. Jag tycker nämligen  själv att sånt verkligen är intressant och tror också att det är jätteviktigt att ha kunskap om vad som händer i både kroppen och hjärnan, att kunskap är makt och slår hål på sjukdomens sanningar. Ger perspektiv och anorexin motstånd. Gör det dessutom lättare att förstå varför den friska vägen är den rätta vägen.
  • Så länge man inte har någon mens är också östrogennivån i kroppen låg vilket kan vara till nackdel för uppbyggnaden av skelettet. Östrogen spelar nämligen en viktig roll för kroppens förmåga att lagra kalk och ökar därmed risken för benskörhet i framtiden.
  • Orsaken till att många med anorexia också får en depression kan vara att sänkta östrogennivåer minskar halten av serotonin (en signalsubstans i hjärnan som motverkar just depression).
  • Naturligt östrogen finns i mat som jordgubbar, krossade linfrön och sojaprodukter.
  • Naturligt seratonin (lyckohormoner) finns i ägg, choklad, kalkon, bananer, färskost och avokado.
  • För att kroppen ska kunna bygga muskler när man tränar kräver det att man de dagarna äter mer än vad kroppen förbränner, inte lika mycket utan MER.
  • Vår hjärnas primära energikälla är glukos vilket gör sammansatta kolhydrater till en jätteviktig del av vår kost.
 
#1 - - Mormor och Morfar:

Mycket fin text, Isabelle !
Så söt och gullig du är .

Kramar

#2 - - Ida Jansson:

Exakt så! Därför så viktigt att få tillbaka sin mens om man varit utan den. Jag själv har osteoporos och va som längst utan mens i 8 år...

Svar: Men ojdå, hoppas du tar hand om dig nu 🌸✨
Hälsogrubblaren

#3 - - Anonym:

Tack för informationen den hjälper på vägen till ett friskt liv❤️

Svar: Vad bra att det kan hjälpa ❤️
Hälsogrubblaren

Till top