Träning har blivit kul

Livet med anorexi / Anorexi, Anorexia, Bygga muskler, Gymma, Mager, Motivation, Smal, Träning, Ätstörning, Ätstörningar, Ångest / Permalink / 2
Man ska inte älta, jag sa det ju själv. Men det finns en sak jag inte kunnat låta bli att oroa mig över, Knuts påverkan på min framtida relation till mat. Om den går att reparera, någonsin kommer att bli fullt normal igen. Precis som jag trott att anorexin har förstört min syn på mat, har jag också oroat mig mycket för att samma sak ska gälla träning. Att gymmet ska förbli en triggande miljö med fokus på förbränning och att Knut, dels ska tvinga mig att gå dit oftare än vad jag mår bra av, men också piska mig när jag väl är där. Synd, särskilt med tanke på att jag alltid sett mig själv som en aktiv person som mått bra av att träna. Åtminstone innan jag började använda det på ett destruktivt sätt, började bryta ner snarare än bygga upp både min kropp och mitt psyke. 
 
På senare tid har jag dock helt ändrat uppfattning angående träningen. Jag är alldeles förvånad, faktiskt också stolt över vilken resa och utveckling jag gjort. Hur jag lyckats vända någonting destruktiv till något som är positivt och lustfullt, för just nu är jag nämligen sällan så motiverad att bli frisk som efter ett pass på gymmet och det är efter en timme framför träningslokalens helkroppsspeglar som allt känns så självklart. Uppenbart att några kilon till inte kommer göra mig tjock, snarare snygg. 
 
Än är jag smalast i gruppträningslokalen och för en gång skulle vill jag inte nödvändigtvis vara hon som är smalast längre, jag vill vara stark. Jag vill orka. Att mamma är starkare än mig är också en sporre för jag kan ju omöjligt få stryk av min mamma. Det tolererar inte min vinnarskalle, icke. Jag var stark som en oxe innan Knut och det vill jag bli nu igen. Sådetså!
 
Det är möjligt. Det går att få tillbaka en sund relation till träning, säkerligen också mat. Så fortsätt kämpa! Värt att tillägga är att jag inte vill uppmuntra någon med ett för lågt BMI att träna, lita på din läkare och se det i så fall som en drivkraft och motivation till att i framtiden få röra på dig igen. Du som inte är där än, din tid kommer.
 

Mat mer än bara bränsle

Livet med anorexi / Permalink / 3

Med risk för att idag klampa din ätstörning på tårna, men vi måste prata om syftet med mat. För just nu lever vi i förnekelse. Lurar ingen annan än oss själva när vi försöker intala oss att mat enbart fyller ett basalt behov. Att det är samma sak för oss som bensin är för en bil och inte mer än så. Men det finns en skillnad och det är det faktum att vi är mänskliga och inte bilen.

Säga vad man vill men mat är så mycket mer än enbart bensin, njutning exempelvis. I vissa stunder också livskvalitet, har en social funktion och alla samlas vi kring matbordet. Man lunchar på stan, äter en glass, bjuder vänner på middag. Tar fler tuggor än vad som är just precis nödvändigt för att enbart tysta en skrikande mage. Dricker tomma kalorier för att det är gott. Det är så livet ser ut.

Att bara äta för att överleva är att missa en del av livet, begränsa istället för att maximera sin livskvalitet. Med det sagt menar jag inte att vi ska sitta med varsin glasstårta varenda kväll för att leva fullt ut. Balans är nyckeln, jag säger det igen.

Tomma kalorier är inte alltid tomma. De må kanske inte tillföra mättnad men jag är fullt övertygad om att de ger dig någonting annat! Njutning, livskvalitet eller samhörighet. Så vi måste våga umgås mer kring mat kära vänner! 

Recept: Rabarberkladdkaka

Recept / Recept, baka, kardemumma, kladdkaka, rabarberkladdkaka / Permalink / 3
Recepttime! Idag ett riktigt somrigt recept som verkligen blivit en storfavorit här hemma, rabarberkladdkaka. Jag har totalt fått dille på rabarber de senaste veckorna och älskar det verkligen, tidigare som smulpaj men nu också som kladdis. Ser liksom rabarbertillfällen mest hela tiden och har därför hunnit länsa både vårt eget, grannens och igår också mormor & morfars trädgårdsland på just rabarber. Haha, årets rabarbersnyltare - här har ni mig. Men ärligt talat, baka den. För jag lovar, själen behöver den.
 
Ingredienser:
200g Smör
4 Ägg
3 dl Vetemjöl
5 dl Strösocker
 2 tsk Vaniljsocker
1-3 msk Kardemumma
1 msk Citronsaft
Rabarber
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär rabarberna i små tärningar och smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät smet.
3. Smöra en form i storleken 25 cm i diameter och med löstagbar kant. Häll i smeten.
4.  Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 15 min för kladdig konsistens.
5. Låt gärna kladdkakan stå i kylen över natten, då blir den som godast. Pudra den slutligen med florsocker lagom tills du ska servera den.
 
 
Till top