Träning har blivit kul

Livet med anorexi / Anorexi, Anorexia, Bygga muskler, Gymma, Mager, Motivation, Smal, Träning, Ätstörning, Ätstörningar, Ångest / Permalink / 2
Går den att reparera eller är min relation till träning för evigt förstörd? Jag kan erkänna att jag varit oroligt. Rädd att gymmet ska förbli en triggande miljö med fokus på förbränning och att Knut, dels ska tvinga mig att gå dit oftare än vad jag mår bra av men också piska mig när jag väl är där. Att jag därför kommer tvingas klippa mitt gymkortet vilket känts tragisk  med take på jag alltid sett mig själv som en aktiv person som mått bra av att träna.
 
På senare tid har jag dock ändrat uppfattning helt angående min träning och jag är idag alldeles förvånad, faktiskt också stolt över vilken resa och utveckling jag gjort. Hur jag lyckats vända någonting destruktiv till något positivt igen. Just nu är jag nämligen sällan så motiverad att bli frisk som efter ett pass på gymmet, något som kan låta konstigt för vissa men det är i gymmets helkroppsspegel jag ser det. Ser hur uppenbart det är att några extra kilon till inte kommer göra mig tjock, snarare normal. Idag är jag nämligen fortfarande smalast i gruppträningslokalen vilket jag för en gång skull faktiskt inte känner att jag måste vara längre, för jag vill vara stark. Jag vill orka, gärna mer än min mamma som idag är starkare än mig.
 
Det är alltså möjligt. Det går att få tillbaka en sund relation till träning, säkerligen också till mat. Så till alla er som tvekar, fortsätt kämpa! Särskilt du som har för lågt BMI att träna, se detta  som en drivkraft och motivation till att i framtiden få röra på dig igen. För tro mig, din tid kommer.
 

Mat mer än bara bränsle

Livet med anorexi / Permalink / 3
Okej, vi måste prata om syftet med mat. För just nu lever vi i förnekelse, lurar ingen annan än oss själva när vi försöker intala oss att mat enbart fyller ett basalt behov. Att det är samma sak för oss som bensin är för en bil och inte mer än så. Men det finns en skillnad, att vi faktiskt mänskliga och inte bilen.
 
Ätstörningen får säga vad den vill men mat är så mycket mer än enbart bensin, den innebär också njutning. I vissa stunder även livskvalitet, har en social funktion och alla samlas vi kring matbordet. Man lunchar på stan, äter en glass, bjuder vänner på middag. Tar fler tuggor än vad som är just precis nödvändigt för att enbart tysta en skrikande mage, dricker tomma kalorier för att det är gott. Det är så livet ser ut och att  äta enbart för att överleva är därför att missa en del av livet, begränsa istället för att maximera sin livskvalitet. Med det sagt menar jag inte att vi ska sitta med varsin glasstårta varenda kväll för att leva fullt ut. Balans är nyckeln, jag säger det igen.
 
Tomma kalorier är alltså inte alltid tomma. De må kanske inte tillföra mättnad men jag är fullt övertygad om att de ger dig någonting annat! Njutning, livskvalitet eller samhörighet. Så med det sagt måste vi våga umgås mer kring mat kära vänner! 
 

Recept: Rabarberkladdkaka

Recept / Recept, baka, kardemumma, kladdkaka, rabarberkladdkaka / Permalink / 3
Recepttime! Idag ett riktigt somrigt recept som verkligen blivit en storfavorit här hemma, rabarberkladdkaka. Jag har totalt fått dille på rabarber de senaste veckorna och älskar det verkligen, tidigare som smulpaj men nu också som kladdis. Ser liksom rabarbertillfällen mest hela tiden och har därför hunnit länsa både vårt eget, grannens och igår också mormor & morfars trädgårdsland på just rabarber. Haha, årets rabarbersnyltare - här har ni mig. Men ärligt talat, baka den. För jag lovar, själen behöver den.
 
Ingredienser:
200g Smör
4 Ägg
3 dl Vetemjöl
5 dl Strösocker
 2 tsk Vaniljsocker
1-3 msk Kardemumma
1 msk Citronsaft
Rabarber
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär rabarberna i små tärningar och smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät smet.
3. Smöra en form i storleken 25 cm i diameter och med löstagbar kant. Häll i smeten.
4.  Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 15 min för kladdig konsistens.
5. Låt gärna kladdkakan stå i kylen över natten, då blir den som godast. Pudra den slutligen med florsocker lagom tills du ska servera den.
 
 
Till top