Den spontana idealisten

Livet med anorexi / Permalink / 0

Ni har mött mina alter egon. Men vem är då jag bortom dessa fyra dominanta karaktärer? För visst har jag fler personlighetsdrag som är betydligt charmigare än både Knut och Martyren men som tvingas ge vika för att inte skapa fullkomlig kalabalik i hjärnkontoret.

Det är när jag lyckas sätta munkavel på mina fyra kaffekärringar som min spontana idealist får möjligheten att ta plats. En nuförtiden oinbjuden gäst till kalaset. Mina spontanitet, oräddhet och nyfikenhet är egenskaper som tidigare varit dominanta och kännetecknat mig som person men som Knut och Kontrollfreaket idag jobbar aktivt för att kväva.

Min spontana idealist lockas av resor, äventyr, och livet utanför trygghetszonen. Älskar känslan av att ta dagen som den kommer och att veta att jag är på väg någonstans men inte vart. När jag kommer till tals i min egen hjärna så är andan optimistisk och jag lever efter mottot att det löser sig. Den spontana idealisten tar livet med en klackspark vilket har gjort att jag har tältat i vildaste Serengeti, hoppat Bungey Jump och i perioder har bott i Sydafrikas kåkstad.

Innan Knut tog makten över mina tankar så brukade den spontana idealisten prata högst, med visst inspel från prestationsprinsessan och kontrollfreaket. Då vågade jag lyssna på den berömda magkänslan. Jag njöt av både mat och livet, kunde beställa en kopp varm choklad i kombination med en muffins på Espresso House, om det var vad jag var sugen på. Jag var den galna kompisen som alltid var lite ”wild and crazy” och som bubblade av tokiga idéer. Skrattade så att jag kiknade och gjorde saker som jag upplevde som roliga i stunden och struntade blankt i konsekvenserna.

Den spontana idealisten kippar idag efter luft, men kommer tillbaka. Och det är Knuts plats hon planerar att ta. Prestationsprinsessan har många egenskaper som jag uppskattar och vill identifiera mig med. Hon gör mig både driven, ambitiös och handlingskraftig. Egenskaper som jag inte vill leva utan och som gör mig unik. Det är när hela livet blir till en prestation som det går överstyr och det skapas obalans. Varken henne eller kontrollfreaket vill jag tysta, men både Knut och Martyren tänker jag sparka ut med huvudet före för att återigen ge plats åt den spontana idealisten, Isabelle.

 

Möt mina alter egon

Livet med anorexi, Om mig / Permalink / 3

Varenda dag hålls det kafferep i min hjärna där det är en jäkla massa kacklande och åsikter om vad som är rätt och fel. Att jag ofta känner mig mentalt utmattad är inte särskilt konstigt när det jämt är fem röster som dividerar med varandra. Den som skriker högst, den vinner. Det är spelets regler. Möt mina kaffekärringar, här kommer en presentation.

Prestationsprinsessan vägrar att förhålla sig till begreppet lagom och förstår inte heller innebörden av ”good enough”. Hon ska alltid vara bäst, oavsett om det kräver den personliga hälsan som insats. Att plugga, skriva, träna, tävla, baka och göra andra nöjda tillfredställer hennes enorma bekräftelsehov. Utfallet av hennes prestation mäter hennes personliga värde. Hon är väldigt självfixerad och brydd över hur hon uppfattas av andra. Har svårt att förstå det faktum att andra har egna liv och att jorden inte snurrar runt henne. Fritid och avkoppling är för mesar, vila kan hon göra den dagen då de spikar på locket på kistan.

Knuts dominanta karaktär är redan bekant för de allra flesta. Han är den som alltid pratar högst, ofta så att vi andra sätter kaffet i halsen. Knut hatar kafferep, av den enkla anledningen att det innebär en kombination av de två saker han avskyr mest, att sitta stilla och att fika. Fysisk aktivitet, gärna högintensiv träning som förbränner kalorier, det älskar Knut. Så mycket att han gärna skulle ägna dygnets alla timmar i löparspåret om han kunde. Han tycker att mat är onödigt och är en stark förespråkare av svält. Få saker är nämligen så snyggt som en mager kropp med dominanta benkotor tycker Knut.

Kontrollfreaket vill helst veta allt om allting. Hon är perfektionist och älskar sin kalender lika mycket som sina att-göra listor. Om kontrollfreaket fick bestämma så skulle hela livet planeras i listor, varenda toabesök liksom måltid. Garderoben skulle vara sorterad efter färgskala och i kylen skulle allt stå i fina rader. Flexibelt tänkande och spontanitet ger henne kalla fötter. Istället är kontrollfreaket en trygghetssökande karaktär som har funnit en god vän i Knut. De håller gärna varandra i handen och tycker att det där med att räkna kalorier känns säkert och bra.

Martyrens är gängets pessimist och har som favoritsysselsättning att hata och slå på sig själv. Han går ofta klädd i sin offerkofta och med en oxpiska i handen, då är han helnöjd. Martyren är enkelspårig i sina tankar och gör alltid misstaget att fokusera blicken på stängda dörrar och glömmer därför lätt bort de som är öppna och finns bredvid. Martyren beklagar sig ofta över att han är hatad av sin omgivning och tycker om att skapa sina egna sanningar som han sedan litar blindt på.

Kalla de alter egon eller personlighetsdrag. Tillsammans utgör dem den jag är. Genom att särskilja olika delar av min personliget blir det också lättare att sortera mina tankar och härleda dem till olika alter egon. På så sätt så blir det också lättare att ge sunda tankar större utrymme och försöka låta att lyssna för mycket på Knut och martyren.

 

Vegetarisk och vegansk kost

Hälsodebatt / Kost, Veganskt, Vegetariskt, Ätstörning / Permalink / 1

Idag bjuder jag på ett utdrag ur min bok...

Det är trendigt att vara vegetarian, vegan likaså. Allt fler väljer att haka på den växtbaserade kosten och idag överväger till och med Ragnar 45 år och grisbonde att äta falafel ibland. Findus lanserar morotsbiffar, grönsaksbullar och ricottabiffar för att möta den växande efterfrågan hos oss svenska konsumenter. Välkommen till 2016.

Vad är min åsikt om vegetarisk och vegansk kost? Frågan får jag ofta. Att vi blir mer upplysta och medvetna är enligt mig bara positivt. Jag är i de allra flesta fall en early adaptor när det kommer till mattrender och har länge övervägt att bli, först och främst, vegetarian. Med tanke på min ätstörning så har jag dock valt att vänta och fortsätta äta kött, just nu främst fågel och fisk.

Jag tror på varje enskild persons förmåga att fatta sina egna beslut. Att vi alla vet vad som ligger till grund för de val som vi gör, om de är sunda eller inte. Under min sjukdomstid så har jag sugit åt mig mängder av kunskap om just kost, vilket också har fått mig att inse hur komplicerat det är med en vegetarisk kosthållning. Att olika livsmedel måste kombineras på rätt sätt för att kroppen ska lyckas ta up alla de näringsämnen som den behöver. Böner ersätter inte kött fullt ut. Jag är dock ingen läkare och ska därför inte heller uttala mig för mycket om kroppens biologi.

Med en ätstörning i bagaget så tror jag att det är svårt för mig att leva ett liv med förbud eftersom Knut älskar förbud och det triggar honom. Den dagen jag lyckas tysta honom vill inte riskera att väcka den björn som sover. En vegetarisk livsstil kräver ytterligare fokus på mat vilket jag idag strävar efter ta mig ifrån. Så tänker jag, men dömer ingen som väljer att göra andra val, vi är alla olika.

Det behöver inte vara svart eller vitt. Jag vill personligen inte placera mig i ett fack och kalla mig vegetarian eller vegan, men för det behöver jag inte äta kött alla dagar i veckan och tre gånger om dagen. Jag äter vegetariskt betydligt oftare nu än vad jag gjorde för bara ett år sedan och 1-2 av veckans middagar försöker jag låta vara växtbaserade. Det skapar för mig en fungerande balans som jag idag trivs med.

 li
Till top