Slutar med matsamtal

Livet med anorexi / Permalink / 0

Igår nådde jag ännu en milstolpe i mitt tillfrisknande samt behandling och jag var då på mitt sista matsamtal med sköterska på Ätstörningsmottagningen Lund. Egentligen var det inte planerat att just det mötet skulle bli vårt sista men där och då kände vi båda två att tiden var mogen, att jag nu börjar gå in i slutfasen av min behandling. Ett stadie där hennes roll inte längre är lika central men kuratorn och sjukgymnastens desto viktigare.

Även om jag är otroligt stolt över att jag kommit så långt som jag idag har gjort och äntligen börjar se ljuset i tunneln, kändes det under gårdagen också lite vemodigt. Det var nämligen hon, sköterskan, som fick mig att ändra uppfattning om vården för ätstörningar, som jag verkligen klickat med och fått stort förtroende för. Det är också hon som min mamma har ringt under mina mest kritiska dagar. Vi har alltså skaffat oss ett starkt band och därför kändes det extra tufft att klippa det.

Dock känns förtroendet hon gav mig stort, att hon tror på mig och att jag kommer att klara det här utan henne. Så nu ska jag bara se till att förvalta det. Bevisa att jag kan!

 

 

 

 

 

 

Det här med att väga sig

Livet med anorexi / Permalink / 0

Låt oss prata om det här med att väga sig. Detta sjuhelsikes ångestmoment som liksom kan få en dag att skita sig totalt, också en hel vecka om man har otur och siffran på vågen inte alls stämmer överens med vad man förväntat sig eller kompromissat med sin ätstörning om är okej. Det är ett jäkla krux det där och som ni säkert känner till är det sällan siffran faktiskt visar exakt vad man önskar. För det får inte vara minus, inte för mycket plus, men inte heller ska man stå stilla i vikt.

Som många av er säkert redan vet har jag under det senaste året inte bara vägt mig under mina besök på ätstörningsmottagningen utan också hemma en gång i veckan, på så sätt fått en mer realistisk vikt med små felmarginaler. I Lund kan jag nämligen ena gången väga mig direkt efter en måltid och nästa precis innan vilket gör att siffran då diffar mer än vad den gör hemma. Upplägget har fungerat bra och både jag, mamma och personalen i Lund har varit nöjda med det. Tills på senare tid då jag börjat ifrågasätta den där vägningen på måndagsmorgonen. Vad den egentligen tillför mer än viss kontroll över min viktkurva? Om det kanske dessutom triggar lite att ibland mötas av en annan siffra än jag förväntat mig. Därför har jag under de senaste veckorna försökt bli lite mer flexibel angående vilken veckodag jag väger mig och hur ofta. Det måste alltså inte vara på just måndagar längre. Inte heller med exakt sju dagars mellanrum. Allt eftersom att jag vågat släppa mer på mina rutiner har jag också insett hur otroligt skönt det är att inte ha stenkoll på vad jag väger. Att det gör det lättare att äta och leva mer normalt.

”Det man inte vet mår man inte dåligt av”. Ni har säkert hört det uttjatade uttrycket förut men i det här fallet tycker jag att det verkligen är sant och just nu ser jag ingen som helst mening med att väga mig regelbundet längre. Det triggar sjukdomen mer än vad det hjälper mig ur den och just nu vill jag inte bara bli fysiskt frisk, jag vill också bli fri, själsligt och mentalt. Därför är min plan att dra ner på vägandet framöver, inte ha några direkta rutiner för det utan stämma av när det passar. Skulle detta sedan inte fungera får jag helt enkelt ändra metod framöver men just nu känner jag att det är värt ett försök.

 

 

Recept: Havrebollar med kardemumma och singoallamitten

Recept / Permalink / 2
Idag ska ni få världens kanske godaste recept. Ett recept som kom till under en väldigt kreativ dag i köket för ett par veckor sedan och som jag har bakat flitigt sedan dess. Receptet är på en upprgraderad version av den traditionella cokladbollen, kardemummabollen. Med en twist dessutom. Enjoy!
 
Ingredienser (4 stora bollar):
1,5 dl Havregryn
50g Rumsvarmt smör
2 tsk Vaniljsocker
2 msk Socker
1 msk Citronjuice
2-3 tsk Kardemymma
Pärlsocker att rulla bollarna i
 
Valfritt:
4 Singoallakex
20g Smör

1. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker, havregryn, citronjuice och kardemumma till en smet.

2.  För singoallamitten: Krossa singoallakexen med en mortel och smält smöret. Blanda smöret med kexen och rulla till fyra runda bollar.

3. Dela havresmeten i fyra lika bitar och rulla till bollar med singoallakulan i mitten.

4. Rulla havrebollarna i pärlsocker och ställ dem kallt i minst 30 minuter innan servering.

 

Till top