Associera & dissociera tankar

Tips / Associera tankar, Dissociera tankar, Tanken, Tankens kraft, Tänkvärt / Permalink / 0

Igår lyssnade jag på ett superintressant poddavsnitt och intervju med en mental coach, Kjell Enhager. En man som jobbar med främst elitidrottare och som, med sina många verktyg, hjälper dem att hitta det rätta mindsetet och med tankens kraft bli bättre i sin sport.

Idrottare eller inte, när jag lyssnade på avsnittet insåg att vi alla kan ha nytta av hans tekniker och ett knep som jag direkt insåg kan appliceras på min situation just nu var att associera och dissociera sina tankar. Att med den metoden lära om, lära rätt, så att man på sikt inte längre känner sig duktig när man är hungrig men får tokångest när man är mätt. För egentligen borde det ju vara tvärtom.

Så vad gör man? Egentligen är det himla enkelt. Varenda gång du tänker en frisk tanke eller tagit ett friskt beslut ska du helt enkelt associera tanken, berömma dig själv istället för att grotta ner dig i den ångest du antagligen drabbats av. Tillåter du däremot istället dig att må dåligt kommer du att fortsätta vara rädd för att äta den där (låt säga pizzan) även nästa gång. Fundera därför ut en segergest som du gör varenda gång du visar din ätstörning vem det är som bestämmer. Kanske säger du högt till dig själv att du är grym eller så gör du ett litet glädjeskutt. Låt det vara något som nästan känns på gränsen till löjligt, då funkar det bäst för tanken är att du ska bli glad.

När du en annan gång tänker en negativ tanke ska du istället ignorera den och låtsas som att aldrig tänkt den. Du observerar att din mage kurrar men inget mer, tillåt inte din ätstörning att låta dig associera känslan med något positivt. Det är då det blir fel.

Med denna metoden förstärker du alla de friska val du gör och tankar som du tänker, ger dem positiva associationer medan du inte lägger någon som helst värdering i de som är sjuka. På sikt kommer du då också att lära hjärnan att det är bra att äta och dåligt att vara hungrig, men först måste du ha tålamod. Fake it until you make it! Så kära vänner, ska vi testa detta tillsammans?

 

 

 

 

 

 

 

Till top