BMI

Livet med anorexi / BMI, Normalvikt, Undervikt, Viktfixering, Viktfokus, Viktnedång / Permalink / 1

Låt oss prata BMI, måttet som jag varit alldeles för fixerad vid men egentligen aldrig riktigt förstått mig på. Inte förrän nu. För ett par dagar sedan fick jag nämligen för första gången en lång och ordentlig genomgång i ämnet, så mycket ny och viktig kunskap att jag nu ser det som min skyldighet att dela med mig av den även till er.

Jag vet inte hur mycket ni vet om BMI så låt oss börja med basic facts. BMI är en skala som mäter sambandet mellan vår vikt och risken att drabbas av viktrelaterade sjukdomar. Måttet är på flera sätt förenklat vilket gör att den som är vältränad i vissa fall kan stämplas som överviktig av den enkla anledningen att muskler ju väger mer än fett. Men trots vissa fallgropar fungerar måttet ändå bra för de allra flesta.

BMI-skalan togs fram för många många år sedan och det genom att väga en stor grupp människor för att sedan göra hälsotester på dem. Utifrån vikten på de individerna som levde längst och var friskast satte man sedan gränserna för skalan. Utfallet blev att de personer som hade ett BMI på 18,5-25 också var dem som hade bäst fysisk hälsa.

Okej, så jag vet vad du tänker, förutsatt att du har en ätstörning vill säga. 18,5 blir toppen! Men så enkelt är det inte. Tiderna har förändrats och så även våra kroppar. Med det sagt inte att vi blivit tjockare. Däremot så har vårt skelett blivit större, inte lite utan skillnaden är ganska så rejäl. Skeletten har blivit kraftigare och våra kroppar därför tyngre, vilket BMI-skalan inte tar hänsyn till eftersom den är framtagen för längesedan. Detta gör alltså BMI 20-25 till ett mer realistiskt intervall för hur mycket vi bör väga idag, år 2017.

En parantes värd att tillägga är att de där hälsotesterna som gjordes i samband med att BMI-skalan togs fram var att undervikt faktiskt var farligare än övervikt. Överviktiga personer var alltså fortfarande friskare än de som var underviktiga. Så inte nog med att en ätstörning sänker kvaliteten på livet, den förkortar det också. En riktig tankeställare, ellerhur?

#1 - - Julia:

Hade ingen aning om detta... superintressant och BRA att veta!!

Svar: Inte jag heller! Var verkligen en ögonöppnare!!
Hälsogrubblaren

Till top